Foreshadow
Na VanThorhout, waarin Alexander Vantournhout solo op het podium staat, presenteert Not Standing opnieuw een groepsstuk, Foreshadow. Op de tonen van experimentele rockmuziek bewegen acht acrobaat-dansers zich als tandwielen van een collectief lichaamsmechaniek. Samen gaan ze op zoek naar quasi onmogelijke balansen en dagen elkaar én de zwaartekracht uit.
Met de strak georchestreerde chaotische bewegingslandschappen van Foreshadow zet Alexander Vantournhout een nieuwe stap in zijn onderzoek naar de relaties tussen zwaartekracht, beweging, balans en ruimtelijkheid. Naast de vloer, die in SCREWS en Through the Grapevine telkens een prominente rol kreeg, wordt nu ook de muur een danspartner.
Coproductie: le CENTQUATRE, Parijs (FR), Kunstencentrum VIERNULVIER, Gent (BE), Julidans, Amsterdam (NL), Biennale de la Danse, Lyon (FR), Le Maillon, Strasbourg (FR), De Hallen van Schaarbeek (BE), MA scène nationale – Pays de Montbéliard (FR), La Passerelle, scène nationale de Saint-Brieuc (FR), Theater Freiburg (DE) & Le Carreau Scène nationale de Forbach et de l’Est mosellan (FR).
Bestanden |
---|
Dossier |
Presentatietekst & Credits |
Technische fiche |
---|
Technische fiche |
Not Standing
Alexander Vantournhout- Genre: Dans/Circus
- Wereldpremière: 2-3 juli 2023 Julidans Amsterdam
- Regie: Alexander Vantournhout
- Creatie & uitvoering: Noémi Devaux, Axel Guérin, Patryk Klos, Nick Robaey, Josse Roger/Mats Oosterveld, Emmi Väisänen/Margaux Lissandre, Esse Vanderbruggen & Alexander Vantournhout/Chia-Hung Chung
- Coproductie: le CENTQUATRE, Parijs (FR), Kunstencentrum VIERNULVIER, Gent (BE), Julidans, Amsterdam (NL), Biennale de la Danse, Lyon (FR), Le Maillon, Strasbourg (FR), De Hallen van Schaarbeek (BE), MA scène nationale – Pays de Montbéliard (FR), La Passerelle, scène nationale de Saint-Brieuc (FR), Theater Freiburg (DE) & Le Carreau Scène nationale de Forbach et de l'Est mosellan (FR).
één van de tien beste voorstellingen van 2023
De Standaard
Geselecteerd als beste productie
het TheaterFestival 2024
“Je kijkt je ogen uit hoe lichamen in elkaar klinken in de meest onmogelijke posities.”
Theaterkrant
“Voor Alexander Vantournhout zijn menselijke lichamen een soort mechanieken. Door twee of meer van die mechanieken aan elkaar te schakelen en de onderlinge positionering van ledematen en gewrichten te manipuleren, ontstaan bijzondere menselijke sculpturen.”
Het Parool
“Gedurfd, acrobatisch en intens fysiek bij elke confrontatie en formatie opnieuw.”
Tanznetz
"Heel langzaam voeren de performers de meest intense choreografieën uit, puur rekenend op hun lichaamskracht en die van de ander"
pzazz
"De vormen die de acht uitstekende performers met hun samengevlochten lichamen creëren zijn fascinerend en bijzonder inventief."
NRC
“Vantournhout laat zich al vanaf zijn eerste creatie, tien jaar geleden, inspireren door ‘locomoties’ – wandelgangen – uit het dierenrijk. Van het polsgewricht van de gibbon (dat precies zo roteert als onze schouder) tot de symmetrie in cirkelvorm van een octopus, zeester, kwal of zeeanemoon. Niet door zo’n dierlijke eigenschap te imiteren, want dat is menselijk gezien onmogelijk, maar door die net even anders te incorporeren in zijn bewegingstaal.”
de Volkskrant
"Als je de gemiddelde danscriticus naar de strafste choreograaf van het moment vraagt, is de kans groot dat het antwoord Alexander Vantournhout zal zijn. Gepokt en gemazeld in het circus, bedt hij acrobatie virtuoos in in hedendaagse dans. Ook Foreshadow belooft te bekoren. Op het horizontale podium voorziet de choreograaf een zes meter hoge verticale muur die door acht performers haast even vanzelfsprekend wordt bespeeld als de vlakke vloer: een spel met zwaartekracht, beweging en ruimte. Fascinerend voedsel voor de ziel."
De Morgen
"Straf hoe Vantournhout zich bij elke voorstelling weer bekwaamd heeft in een nieuwe bewegingstechniek. Er zijn weinig choreografen die het abc van de dans de laatste jaren zo op zijn kop hebben gezet en uitgebreid als hij."
**** De Standaard
“Foreshadow is op adembenemende wijze geperfectioneerd met een hypnotiserend mooie voorstelling tot gevolg."
**** Le Soir
“Zoals zo vaak het geval is in circus, waar het succes van een huzarenstukje afhangt van de groep, biedt Foreshadow een glimp van de utopie van een collectief dat zichzelf draagt en ondersteunt in een wereld die niet altijd op rolletjes loopt.”
Scèneweb
"Mensen plakken op wonderlijke wijze aan de muur, kruipen erop, met capriolen die Spider-Man jaloers zouden maken.”
De Morgen
"Foreshadow is een aaneenschakeling van magnifieke, menselijke wandsculpturen."
**** Het Nieuwsblad
"Tussen de muurscènes in weten de dansers – door de schaduwen lijken ze soms met veel meer dan acht te zijn – elkaar altijd te vinden om zich in elkaar te verstrengelen. Het lijkt soms willekeurig, en de muziek van This Heat, een experimentele avant-garde rockband uit de jaren 70, versterkt dat nog. Maar achter alles zit een sterke choreografie: de acht moeten elkaar nooit zoeken op het podium. Ze weten perfect wat hen te doen staat."
**** Het Nieuwsblad
"Foreshadow bevestigt nog eens het talent van Vantournhout maar weet, ditmaal door de toevoeging van de muur, nog steeds te verrassen. Knap."
**** Het Nieuwsblad
"De circusvoorstelling ‘Foreshadow’ is een opgestoken middelvinger naar de zwaartekracht."
Knack Focus
"Houd u vast, want choreograaf-acrobaat Alexander Vantournhout verbaast weer met een nieuw hoogstandje: muurdansen. In zijn eerste grote ensemblevoorstelling laat hij acht dansers als salamanders over een metershoge wand kruipen. Het tart elke fysieke logica."
De Standaard
"Alexander Vantournhout blijft zich in iedere voorstelling uitdagen en vernieuwen. Met acht dansers is Foreshadow zijn grootste creatie tot nu. Al die extra lichamen op scène verhogen niet alleen de complexiteit van zijn herkenbare vervloeiende bewegingstaal met acrobatische inslag, aangedreven door heldere maar steeds evoluerende choreografische patronen. Ook het effect op de toeschouwer is energetisch. Je weet vaak niet waar eerst te kijken."
Juryrapport het TheaterFestival
"Het is prettig dat Vantournhout niet vertrouwt op het effectief uitvoeren van individuele hoogstandjes, maar in plaats daarvan de avond hult in door en door gracieuze beelden die, ondanks alle gebruikte spierkracht, ook ontroerend kunnen zijn: Het is verbazingwekkend wat er mogelijk is als je elkaar gewoon steunt."
news.at